Hiszpania
- Strona główna
- Hiszpania
Hiszpania
Hiszpańska lista serów obejmuje ponad 600 odmian i wszystkie rodzaje i podgatunki serów: dojrzewające i świeże, o różnym stopniu twardości, z dodatkami i bez, z pleśnią i bez. Hiszpańskie sery kozie i owcze są słusznie uważane za najlepsze – Hiszpanie nie mają sobie równych w swojej produkcji.
Klasyfikacja serów hiszpańskich:
- Tierno: miękki, świeży, delikatny młody ser, dojrzewający przez około tydzień.
- Semi-curado: półtwardy, półmiękki ser w wieku od 2 do 4 miesięcy.
- Curado: peklowany, dojrzały, twardy ser w wieku od 4 do 6 miesięcy.
- Viejo: Stary, twardy ser w wieku od 10 do 12 miesięcy.
- Añejo: Najstarszy, wędzony, twardy ser dojrzewający do dwóch lat.
- Producenci serów w Hiszpanii, podobnie jak producenci win, szanują i wspierają regionalne tradycje, pielęgnują i przekazują rodzinne receptury serowarstwa z pokolenia na pokolenie. Autentyczność hiszpańskich serów potwierdzają oznaczenia: DOP (Denominación de Origen Protegida, co oznacza „chroniona nazwa pochodzenia”) i/lub IGP (Indicación Geográfica Protegida, co oznacza „chronione oznaczenie geograficzne”).
- Znaki DOP i IGP chronią około 100 rodzajów hiszpańskich serów – tylko te, które są produkowane na obszarach chronionych i których produkcja jest ściśle regulowana i kontrolowana pod względem jakości.
- 10 najlepszych hiszpańskich serów:
- Queso Manchego – To najpopularniejszy hiszpański ser, od zawsze na szczycie listy najlepszych. Produkowane z mleka owczego w Kastylii-La Mancha. Queixo Tetilla – Półmiękki ser z mleka krowiego, niezastąpiony na półmiskach serów deserowych. Wykonany ręcznie w Galicji. Najlepszym dodatkiem jest marmolada z pigwy.
- Cabrales – niebieski ser, który można wytwarzać z mleka krowiego lub mieszanki krowiego, koziego i owczego. Jest produkowany w Asturii i słynie ze swojego zapachu.
- Torta del Casar – jeden z najbardziej aromatycznych hiszpańskich serów, wytwarzany z owczego mleka. Pod twardą skórką kryje się lepki, delikatny ser. Idealne do musowania, doskonale uzupełnione orzechami i winogronami. Produkowany w Caceres i ma długą historię.
- Idiazábal – twardy ser wytwarzany z mleka owczego, produkowany w Nawarrze i Kraju Basków, jest znakiem rozpoznawczym regionu.
- Queso Majorero – Ser kozi produkowany na wyspie Fuerteventura. Idealne na ciepło lub pieczone.
- Ibores – delikatny półtwardy ser kozi produkowany w Cáceres od ponad sześciu wieków.
- Bodega – twardy ser dojrzewający z mieszanki mleka koziego i owczego na Lanzarote z nutami kawy i karmelu.
- Tovallo lub Servilleta to walencki ser wytwarzany z mieszanki mleka koziego i owczego w kształcie supełka.
- Roncal – ser owczy produkowany w Nawarrze.